Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Skutečná podoba Ježíše Krista? Zapomeňte na dlouhé vlasy a modré oči

7.4.2021, 09:23 > Starověk > Antický Řím

Ježíš Kristus je možná ta nejzobrazovanější postava lidských dějin. Jen těžko bychom hledali někoho, kdo by jeho podobiznu neznal. Dlouhé vlasy, modré oči, bílá pleť a vysoká hubená postava. Přesně jak to známe z tisíců kreseb, mozaiek, soch a obrazů. Vypadal ale skutečně tak, jak je celou naši historii zobrazován?


Pokud bychom měli odpovědět co nejstručněji, pak je odpověď nevypadal. Je opravdu značně nepravděpodobné, že by vzhled historického Ježíše byl takový, jako ho známe z podobizen v kostelech a klášterech. Tato naše představa je založena zejména na malbách středových mistrů, jako například Poslední večeře od Leonarda da Vinci. Ti zase patrně vycházeli z raně středových maleb, vytvářených na blízkém východě od 6. století. Tedy o půl tisíciletí později, než Ježíš žil. Jeho podoba tak určitě nebyla vytvořena na základě očitých svědectví. V bibli a dalších písemných pramenech se bližší popis Ježíšova vzhledu také nenachází.


Typické znázornění Ježíše na novověké malbě.
Typické znázornění Ježíše na novověké malbě. Zdroj: wikipedia.org, Alexander Andreyevich Ivanov, Public domain


V takové situaci často vypomůže moderní věda, která umožní na základě nalezené lebky velmi podrobně zrekonstruovat pravděpodobný původní vzhled člověka. Díky tomu jsme si již mohli prohlédnout pravděpodobné obličeje mnoha významných středověkých osobností, které jsou již staletí po smrti. Ovšem, ať už nějaké kosterní pozůstatky Ježíše existují, nebo ne, archeologové je neobjevili. Možnost takové digitální rekonstrukce tedy možná není. Jak tedy zjistit podobu člověka, o kterém nám chybí jakékoliv popisy i kosterní pozůstatky? Na pomoc přišla statistika.
Konstantinovo vítězství u Milvijského mostu zajistilo dominanci křesťanství v Evropě

Konstantinovo vítězství u Milvijského mostu zajistilo dominanci křesťanství v Evropě

V prvních stoletích našeho letopočtu bylo křesťanství jen jedno z mnoha náboženství Římské říše. Stačilo by, aby jediná bitva dopadla jinak a dnes mohlo jít o zapomenuté náboženství podobně, jako například Mith... celý článek


Podobu odhalí statistika

Úkolu se chopil expert na forenzní obličejovou rekonstrukci z Manchesterské univerzity Richarad Neave. Jeho idea, jako se přiblížit k pravděpodobnějšímu Ježíšovu vzhledu je logická. Ježíš pravděpodobně vypadal podobně, jako většina obyvatel daného regionu na přelomu letopočtu. Nedá se předpokládat, že by se jeho vzhled nějak výrazně odlišoval od ostatních lidí jeho věku.

Díky spolupráci s izraelskými archeology se mu podařilo získat lebky tří Galilejců, kteří žili ve stejné oblasti, ve které se měl narodit i Ježíš. Neave poté použil počítačovou tomografii, aby vytvořil 3D obrazy vypůjčených lebek. Ze získaných údajů poté vytvořil jakýsi průměr, aby získal obecný vzhled tehdejších obyvatel.

Při vytváření finálního vzhledu ještě přihlédl k typickým rysům obyvatel blízkovýchodní regionu kolem roku 0. Ti měli obvykle širokou tvář, dominantní nos a oči usazené blízko u sebe. Od silného slunce měli lidé spíše tmavší kůži, vlasy obvykle kratší a pěstěný plnovous, ne ovšem přehnaně dlouhý. Dlouhé vousy v té době byly symbolem mudrctví a většinou je nosili velmi staří muži.

Video zobrazující finální podobu rekonstruovaného obličeje.



Richard Neave věří, že tímto způsobem se mu podařilo získat přibližnou podobu Ježíše z období ke konci jeho života, před ukřižováním Římany. Tento vědec rozhodně netvrdí, že získaná podobizna skutečně odpovídá Ježíšově vzhledu, věří však, že svým výtvorem se dostal mnohem blíže realitě, než je obvyklé křesťanské a umělecké znázornění Ježíše Krista.
Autor: Pavel Koubík
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Neposkvrněné početí, Ježíšovi sourozenci a další otázky, které každého zajímají Neposkvrněné početí, Ježíšovi sourozenci a další otázky, které každého zajímají
Longinovo kopí - bájný artefakt, jehož majitel bude vládnout světu Longinovo kopí - bájný artefakt, jehož majitel bude vládnout světu
Proč Římané využívali krutý trest smrti ukřižováním? Proč Římané využívali krutý trest smrti ukřižováním?


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít