Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Mechanismus z Antikythéry - nejstarší počítač předběhl svou dobu o 1500 let

11.5.2021, 10:13 > Starověk > Antické Řecko

První mechanický počítač na světě. Právě tak je často označováno technické zařízení pocházející z antického Řecka, které je nejznámější pod názvem mechanizmus z Antikythéry. Řecko platilo ve starověku za centrum vzdělanosti a rodiště nejlepších vědců a filozofů. Mohli ale tito myslitelé s omezenými výrobními způsoby sestrojit něco skutečně podobného počítači? A k čemu měl vlastně slavný mechanismus z Antikythéry sloužit?


V roce 1900 byl ve středozemním moři objeven vrak římské lodi z období konce republiky. V hloubce přes 40 metrů ho objevil sběrač mořských hub Elias Stadiatos. Vrah byl pro archeology výhrou, převážel totiž z Řecka mnoho unikátních památek. Loď zřejmě na své palubě vezla bohatý římský "lup", patrně z ostrova Rhodu. Nešlo o nic zvláštního, Římané obdivovali řeckou kulturu i umění a po dobití Řecka neváhali vše co se jim zalíbilo bez milosti převážet do svých měst v Itálii.


Největší dochovaný fragment mechanismu.
Největší dochovaný fragment mechanismu. Zdroj: wikipedia.org, Marsyas, CC BY-SA 3.0


Dva roky po nálezu vraku začal probíhat archeologický výzkum a potápěči z vraku vynášeli vše co objevili. Mezi množstvím úlomků soch, keramiky a dalších předmětů objevil archeolog Spyridon Stais úlomek kamene s vyčnívajícím ozubeným kolečkem. Následné pátraní objevilo mnoho dalších podobných předmětů. Celkem bylo nalezeno přes 80 součástek - ozubených kol, ručiček a dalších kovových pohyblivých mechanismů. Součástky byly vyrobeny z tenkých, sotva dva milimetry širokých bronzových destiček s nevídanou přesností. Mechanizmus využíval diferenciální převody, tedy přístup, který byl znovuobjeven až v 16. století.

Pýtheás z Massalie - nedoceněný antický Kolumbus

Pýtheás z Massalie - nedoceněný antický Kolumbus

Ve své době byl označován za blázna a povídání o jeho cestách nikdo nevěřil. Pýtheás z Massalie byl však pravděpodobně jedním z největších antických cestovatelů a objevitelů. Až ve 20. století jsme začali zjišť... celý článek


V době svého objevu nebylo jasné, k čemu zařízení mělo sloužit, a vlastně ani jak vypadalo. Z původního mechanizmu se totiž dochovala pouze asi třetina součástek, navíc značně poničených dlouhým pobytem ve slané vodě. První teorie předpokládaly, že jde o jednoduchý astrolab, nebo chronometr. Nikdo si tehdy nedokázal představit, že by zařízení z antiky mohlo počítat řádově komplikovanější úlohy.

Do podrobnějšího výzkumu se ke konci šedesátých let pustil Derek Price a přišel s radikální myšlenkou, že zařízení počítá pohyb nebeských těles. Stále však šlo pouze o teorii. Až pozdější průzkumy pomocí rentgenu a gama záření odhadlily více detailů, přinesly další důkazy a také zpřesnily dataci výroby zařízení. Zařízení bylo o téměř 200 let starší, než se předpokládalo, vyrobeno bylo kolem roku 205 př.n.l.


Moderní rekonstrukce zadní strany s ciferníky.
Moderní rekonstrukce zadní strany s ciferníky. Zdroj: wikipedia.org, Marsyas assumed., CC BY-SA 3.0


Co tedy vědci nakonec zjistili o podobě a účelu zařízení? Celý velice přesný mechanismus byl uložen v bronzovo-dřevěném boxu, který byl popsaný řeckými nápisy. Na jedné straně skřínky byly umístěny dva ciferníky, na druhé pak jeden společně s kličkou sloužící k ovládání stroje. Nápisy pak popisují veličiny na cifernících a také obsahují jednoduchý návod na obsluhu.

Co ciferníky, tyto antické displeje antikythérského počítače, zobrazovaly? Na jedné straně skřínky zařízení ukazovalo pohyb slunce a měsíce v průběhu celého roku a to dokonce včetně předpovědi jejich zatmění. Druhá strana pak předváděla pohyb planet. Pouze pěti, protože v té době byl nejvzdálenější známou planetou Saturn. Tento antický analogový počítač měl ale ještě několik vedlejších funkcí. Fungoval jako kalendář s 365 dny v roce, určoval fáze měsíce a dokonce evidoval konání pravidelných akcí, jako například Olympijských her.


Rekonstrukce zařízení v průhledném boxu z roku 2007.
Rekonstrukce zařízení v průhledném boxu z roku 2007. Zdroj: wikipedia.org, I, Mogi, CC BY-SA 3.0


Dá se předpokládat, že nešlo jediný stroj svého druhu. Ve svých zápiscích se o podobném mechanismu, který předpovídá pohyb planet, zmiňuje i známý řečník Cicero. Šlo však patrně o velice křehká zařízení, která se do našich dob nedochovala. Mechanismus z Antikythéry měl sice tu smůlu, že převážející loď ztroskotala, ale jenom díky tomu se nakonec dochoval až do současnosti.
Autor: Jiří Klaus
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

První parní stroj sestrojili již v antickém Římě. Proč nespustil průmyslovou revoluci o 1500 let dříve? První parní stroj sestrojili již v antickém Římě. Proč nespustil průmyslovou revoluci o 1500 let dříve?
7 divů světa, #2 Kolos na ostrově Rhodos 7 divů světa, #2 Kolos na ostrově Rhodos
Dokázal skutečně Archimédés zapalovat římské válečné lodě pomocí zrcadel? Dokázal skutečně Archimédés zapalovat římské válečné lodě pomocí zrcadel?


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít