Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Gladiátor nebyl jen bojovník s mečem

17.8.2020, 12:22 > Starověk > Antický Řím

Slovo Gladiátor pochází z latinského výrazu pro meč - gladius. Doslovně by výraz šlo přeložit jako "ten, jenž používá meč". Bylo by však chybou myslet si, že meč byl jedinou zbraní gladiátorů. Z dochovaných pramenů je známé velké množství typů bojovníků v aréně, kteří vládli různými, někdy možná až zvláštními zbraněmi.

Vysvětlovat kdo to byli gladiátoři je asi zbytečné, zakrvácené bojovníky na písku arény zná z populárních filmů a seriálů dnes každý.
Ač pravděpodobně většinou nešlo o svalnaté vyrýsované chlapáky, jak jsou dnes prezentováni. Nejstarší dochované záznamy o gladiátorských soubojích jsou ze 4. století př.n.l.


Současná rekonstrukce gladiátorského zápasu.
Současná rekonstrukce gladiátorského zápasu. Zdroj: wikipedia.org, Medienfabrik Trier, http://www.medienfabrik-trier.de / CC BY-SA


Největšího rozmachu se gladiátorské hry dočkaly v období císařství a přestože byly později oficiálně zakázany, tešily se u publika obrovské oblibě. A protože člověk chce neustále poznávat něco nového, průběhem času se vyvíjely i různé způsoby boje a výzbroje gladiátorů.

V prvním a druhém století před naším letopočtem souboje příliš variabilní nebyly. Výzbroj gladiátora se skládala jen z kopí, kulatého štítu a přílby. Až později v 1. století př.n.l. se rozmanitost výzbroje a stylů boje začala rozšiřovat. Název typu gladiátora byl nejčastěji odvozen od zbraně kterou bojovník používal, ta byla často svázána s jeho národností. Často také bylo určeno, kteřé druhy spolu budou tvořit bojový pár, aby byl souboj vyvážený. Určité kombinace by příliš znevýhodňovali jednoho ze soupeřů. Takový souboj by byl příliš rychlý a nepříliš zábavný. A o zábavu šlo o gladiátorských her přeci nejvíce.


Gladiátorská škola odkrytá v Pompejích.
Gladiátorská škola odkrytá v Pompejích. Zdroj: wikipedia.org, Mentnafunangann / CC BY-SA


Gal

Gal měl přilbu s lícními klapkami, podobnou pozdější legionářské přílbě, která podle Galů nesla své jméno. K obraně mu sloužil velký oválný štít a dlouhý meč. Žádné další brnění či ochranu již neměl.

Murmillo

Šlo o pozdější verzi Gala a patrně nejčastější druh bojovníka. Disponoval mohutným obdélníkovým štítem podobným legionářskému. Taktéž jeho meč byl podobný vojenskému gladiu. Další jeho ochranou byla mohutná náholenice a přílba s širokým okrajem a a vysokým hřebenem.


Novodobé zpodobnění Murmilla.
Novodobé zpodobnění Murmilla. Zdroj: wikipedia.org, Curiosito / CC BY-SA


Thrák

Thrák měl podobnou otevřenou přílbu jako Gal. K obraně měl mnohem menší, čtveratý štít, dvě náholenice a zahnutý tzv. thrácký meč, podle kterého nesl jméno. S největší pravděpodobností jako Thrák bojoval samotný Spartacus. Ten bývá jako Thrák označován svojí národností, mnohem pravděpodobnější ale je, že toto označení vzešlo z jeho bojového stylu.


Retiarius

Neboli sítař měl poněkud netradiční výzbroj. Jeho hlavní zbraní byla rybářská síť, pomocí které se snažil znehybnit nepřítele, aby mu mohl zasadit úder svojí hlavní zbraní - trojzubcem. Jako záložní zbraň mu sloužila ještě dýka. Na levé ruce ho chránil pancíč u ramene rozšířený menším štítem.


Retiarius proti Secutorovi na dobové malbě.
Retiarius proti Secutorovi na dobové malbě. Zdroj: wikipedia.org, This site / Public domain


Samnita

Samnita měl narozdíl od předchozí výrazně lepší ochranu. Kromě otevřené přílby s výrazným chocholem měl na trupu brnění, nohy mu chránily náholenice a ruce kovové rukavice. K tomu měl jště velký oválný štít. Zbraní mu pak byl nejčastěji meč, méně často pak kopí. Svůj název má odvozen od kmene Samnitů, kteří byli jedni z prvních nepřátel Říma.


Provocator

K ochraně hlavy mu sloužila uzavřená přilba s hledím, tělní pancíř a chránič pravé ruky. Jeho hlavní zbraní byl meč. Vyskytoval se spíše v počátečních obdobích gladiátorských her.


Hoplomachos

Postupně nahradil bojový styl Samnity. Jeho hlavní zbraní bylo výhradně kopí, navíc mohl použít ještě větší dýku. K ochraně mu sloužil malý kulatý štít, uzavřená helma s hledním a náholenice.


Mozaika znázorňující souboj Thráka, Murmilla a Hoplomacha.
Mozaika znázorňující souboj Thráka, Murmilla a Hoplomacha. Zdroj: wikipedia.org, Unknown author / Public domain


Secutor

Secutor byl nástupce Provocatora. Zajímavostí bylo, že tento druh bojovníka bojoval výhradně proti Retiarovi. K tomu měl uspůsobenou svojí přílbu, která byla zcela hladká, aby se na ní nemohla snadno zachytit Retiariova síť. Dále využívat obdélníkový štít a k boji krátký meč.


Méně obvyklé druhy gladiátorů

Kromě těchto nejčastějších bojovníku se sporadičtěji objevovali i další druhy gladiátorů. Laquerius byl bojovník podobný Retiariovi ale místo síťe disponoval lasem. Dimachaerus byl obratný bojovník s dvěma meči, kterého nehránice přilba, brnění ani štít. Andabates byl gladiátor ve speciállní helmě bez otvoru pro oči. Bojoval tedy zcela poslepu a výhradně proti dalšímu Andabatovi. Crupellarius byl nejvíce chránený težkooděnec v destičkovém brnění. Jeho skvělá výzbroj ale snižovala jeho pohyblivost. Vzácně se pak vyskytovali i gladiátoři s vrhacími oštepy, lukostřelci nebo třeba bojovníci na voze s vozatajem.

Jak vypadala nejlepší vojenská výbava starověku?

Jak vypadala nejlepší vojenská výbava starověku?

Legie byly bezpochyby nejlepší vojenské jednotky své doby. Až na občasné vyjímky, nenašly žádného trvalého přemožitele. Kromě výborné disciplíny, tréningu a technologií, mohla za jejich skvělé výsledky také jej... celý článek


Ženy gladiátorky

Gladiátorské zápasy nebyly výhradně doménou mužů. Ačkoliv šlo spíše o vyjímku, bylo možné setkat se i se ženskými zápasy. Tyto bojovnice byly označovány jako Gladiatrix a bojovali často proti zvěři, sobě navzájem a vyjímečně i proti mužům. Často šlo o poměrně erotické představení, protože gladiátorky bojovaly zcela nahé, jedinou ochranou jim byla přílba.


Reliéf z Halicarnassu.
Reliéf z Halicarnassu. Zdroj: wikipedia.org, en:User:Xastic / Public domain


Nejznámějším dochovaným pozůstatkem o ženských zápasech je nalezený reliéf z Halicarnassu, který znázorňuje souboj dvou žen. Vyobrazené gladiátorky nesou jména Amazonka a Achillea, což jsou patrně jejich bojové přezdívky. Reliéf vyobrazuje patrně slavný souboj, protože z vyvedeného nápisu se dozvídáme, že za svůj výkon byla oběma gladiátorkám udělena svoboda, což znamená, že předvedly skvělé představení.
Autor: Jiří Klaus
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Co to doopravdy byla decimace? Co to doopravdy byla decimace?
Tvrdý život gladiátorů - pšeničná kaše, stísněná cela a nekonečný tréning Tvrdý život gladiátorů - pšeničná kaše, stísněná cela a nekonečný tréning
Proč Římané využívali krutý trest smrti ukřižováním? Proč Římané využívali krutý trest smrti ukřižováním?


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít