Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Bitva na Moravském poli, den kdy jsme ztratili moře

16.8.2019, 09:43 > Středověk > České země

V dějinách českého státu bylo pouze jedno období, kdy bylo české území tak rozsáhlé, že sahalo až k pobřeží moře. Bylo to za vlády Přemysla Otakara II, známého s přídomkem král železný a zlatý. Budoucnost krále Přemysla a s ním i českého státu vypadala velice radostně, dařilo se mu rozšiřovat své uzemí politicky, sňatkově i na bojovém poli. Bohužel dařilo se mu až příliš, český stát byl nejmocnějším celkem v oblasti a okolní vládcové
si samozřejmě tak silného souseda nepřáli.


Uzemí českého státu v době největšího rozkvětu.
Uzemí českého státu v době největšího rozkvětu. Zdroj: wikipedia.org, Maximilian Dörrbecker (Chumwa), translation by Pavouk / CC BY-SA


Situace se začala vyhrocovat v roce 1273, kdy římský král Richard Cornwallský zemřel na následky mrtvice. Protože tento titul nebyl dědičný, bylo třeba zvolit krále nového, což měli na starost římští kurfiřti. Jedním z nich byl i sám Přemysl, který ale k volbě vůbec nebyl přizván. V té době bylo zvykem, jak velmi vyhovovalo šlechtě, že zvolený římský král byl vlemi slabý a neměl reálnou moc. Za ideálního slabého panovníka vybrali Rudolfa Habsburského, z tehdy témeř neznámého rodu. Avšak tentokrát se zmílili a Rudolfa velice podcenili.

Od té chvíle se Přemyslovi začalo hroutit vše, co do té doby vybudoval. Krátce po svém zvolení Rudolf vydal prohlášení, že všechny majetkové změny za posledních 30 let se musí znova potvrdit. Právě v tomto období Přemysl získal mnoho ze svých uzemí a správně se obával že je tento krok cílený proti němu. Rudolf začal zasahovat do záležitostí českého státu a podporoval tu část šlechty, jejichž postoj k českému krály nebyl zrovna kladný. To bylo bohužel značné množství šlěchtických rodů, protože těžce nesly pevnou Přemyslovu vládu.


Náhrobek Přemysla Otakara II.
Náhrobek Přemysla Otakara II. Zdroj: wikipedia.org, Acoma / CC BY


Klíčová byla role zejména , kteří v přesně načasovaný čas zahájili vzpouru. Na to musel Přemysl reagovat, ale neměl dost sil k potlačování vzpoury a ještě konfliktům s Rudolfem. V roce 1276 tak musel uzavřít Vídeňský mír a vzdát se uzemí v alpách a Chebska. Přemysl byl neustále tlačen k dalším a dalším ústupkům, které už nadále nehodlal snášet a rozhodl se konflikt vyřešit v bitvě proti Rudolfovi, která se v roce 1278 odehrála na Moravském poli. To leží na území dnešní rakouské spolkové země Dolní Rakousy, v blízkosti pravého břehu řeky Moravy.


Rudolf I. Habsburský.
Rudolf I. Habsburský. Zdroj: wikipedia.org, AnonymousUnknown author / Public domain



Průběh bitvy

Síly na obou stranách byly poměrně vyrovnané. Přemysl Otakar II. měl armádu o síle asi 25 tisíc mužů, která spolehála zejména na svoji těžkou rytířskou jízdu. Na straně Svaté říše římské stálo asi 30 tisícové vojsko, z velké části složené z uherských posil. Samotná bitva trvala asi 3 hodiny a zahájil ji útok lehké uherské jízdy na pravé křídlo Přemyslovy armády. Hlavní boj se ale odehrávat na středu, kde oběma armádama veleli osobně oba králové. Na středu byl boj vyrovnaný, v jednu chvíli byl dokonce Rudolf sražen z koně a musel byt zachraňován svými spolubojovníky.

Neustálý uherský tlak na pravé křídlo ale postupně posouval celou bojující armádu. To dospělo až to bodu, kdy za sebou česká armáda měla řeku Moravu a nebylo jak manévrovat. V tu chvíli do oslabeného českého pravého křídla povolal Rudolf své zálohy. Místo aby slabé křidlo také podořili Přemyslovy zálohy, dali se místo toho na útěk a to způsobilo katastrofu. Pravé křídlo padlo a celý hlavní střed armády se tak dostal do částečného obklíčení. Bitva byla prohrána a při útěku se mnoho těžce oděných bojovníku utopilo ve vodách řeky Moravy, což ještě zvýšilo české ztráty. Nejvyšší odhady mluví až od 12 tisící mrtvých na české straně, jedním z padlých byl i sám král.


Následky bitvy

Pro české země po bitvě nadešlo težké období. V podstatě šlo o úplné bezvládí, protože Přemyslův syn Václav byl ještě příliš mladý a jeho poručník Ota V. Braniborský zem těžce vykořisťoval. Šlo o období plenění, vzestupu loupežení a neustálých konfliktů šlechty. Situace se začala zlepšovat až v roce 1283, kdy se již dospělý Václav vrátil ze svého dá se říci zajetí na hradě Bezděz.


Památník bitvy na Moravském poli.
Památník bitvy na Moravském poli. Zdroj: wikipedia.org, Stanislav Doronenko / CC BY-SA


Výrazně lepší následky měla bitva pro Rudolfa a obecně pro rod Habsburků. Ten dědičně získal nové uzemí v Rakousích a Štýrsku s tím položil základy pro jeden nejdůležitějších šlechtických rodů Evropy, který vládl až do roku 1918.
Autor: Petr Němeček
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

29 husitů ubránilo Vítkov před celou křižáckou armádou 29 husitů ubránilo Vítkov před celou křižáckou armádou
Karel Martel odvrátil arabskou invazi v bitvě u Tours Karel Martel odvrátil arabskou invazi v bitvě u Tours
Jak ve skutečnosti vypadala bitva u Thermopyl? Jak ve skutečnosti vypadala bitva u Thermopyl?


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít