Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Antikoncepce ve středověku - nezvyklé metody, jak zabránit početí

22.12.2022, 10:30 > Středověk

Pesar, náplasti, pilulky nebo kondom - to jsou možnosti, které se dnes nabízejí v oblasti sexu a ochrany proti početí. I ve středověku měli své „metody”, které ale mnohy byly založené pouze na pověrách. Antikoncepce jako taková byla spíše pro městské paničky a bohaté šlechtice, dívky z nižších vrstev spíše důvěřovaly mužům, že se nic nestane - a většinou se jim to vymstilo. Jaké metody se tedy používaly?



Souložit pro potěšení? Nepřípustné!

Soulož měla sloužit především pro to, aby žena otěhotněla a porodila svému muži děti. Pokud chtěla mít sexuální styk pro potěšení, byl to hřích, který byl zakázaný. Jestliže žena použila antikoncepci nebo muž zvolil přerušovanou soulož, jednalo se o trestný čin, který se musel potrestat. Podle některých byla žena, která jen pomyslela na soulož a nečervenala se, prostitutkou.


Porod ve středověku nebyl procházka růžovou zahradou.
Porod ve středověku nebyl procházka růžovou zahradou. , Metropolitan Museum of Art, CC0


Už ve středověku tak lidé o antikoncepci věděli a také ji používali, i když to nemělo takové výsledky jako dnes. Středověké nevěstky byly bezdětné, což dokazují písemné zprávy. Některé dívky ale netušily, že něco jako antikoncepce existuje. Ohledně toho navíc panovalo spoustu pověr. Mezi „spolehlivé” recepty patřilo například pití vody, do které se nastrouhaly jelení parohy. Ženy pily kravskou moč, plivaly žábám do tlamy nebo po souloži sedmkrát poskočily dozadu, aby početí zabránily.


Výslechy dívek ze 17. století jsou alarmující

Dívky ve středověku neváhaly své novorozené dítě zabít. Většinou to byly mladé ženy, které o antikoncepci netušily. V jejich výpovědích najdete „výmluvy”, že se spoléhaly na to, co udělají muži. Většina z nich totiž byla staršího věku, a tak dívkám namluvili, že jsou již neplodní. V roce 1693 zaznělo od jedné dívky u soudu: „Já sem ho v ničemž neujistila, nýbrž on mě, že mně nic nebude a že ví dobře, jak to má dělati.” A takových najdete v historických odkazech více.


Porod ve středověku.
Porod ve středověku. , Francisco Meneses Osorio, Public domain


Během renesance se ale názor na antikoncepci rychle změnil. Začala se totiž šířit pohlavní nemoc syfilis. Poprvé se objevila v roce 1495 v Neapoli, nakaženi byli francouzští vojáci. Tato nemoc se šířila velmi rychle, ještě stejný rok se vyskytla v Dánsku, poté i v Německu nebo Anglii. Říkalo se jí také španělská chřipka nebo neapolský mor.


Při porodu bylo přítomno spoustu žen.
Při porodu bylo přítomno spoustu žen. , Israhel van Meckenem, CC0


Lidé si ale nejdříve mysleli, že se přenáší vzduchem nebo dotykem. Až během let lékaři přišli na to, že se přenáší pohlavním stykem. Proto volali po tom, aby se vytvořila ochrana. A zanedlouho spatřil světlo světa kondom.

Zdroj: Intimní historie od antiky po baroko - Vlastimil Vondruška, wikimedia.org
Autor: Raina Tomanová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Paříž stojí za mši: fascinující osud prvního Bourbona na francouzském trůnu Paříž stojí za mši: fascinující osud prvního Bourbona na francouzském trůnu
Byl kardinál Richelieu skutečně taková bestie, jak ho popsal Alexandre Dumas? Byl kardinál Richelieu skutečně taková bestie, jak ho popsal Alexandre Dumas?
Roxolana - jak se z konkubíny stala jedna z nejmocnější žen světa Roxolana - jak se z konkubíny stala jedna z nejmocnější žen světa


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít