Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Římská zhýralost aneb nejšílenější císaři Římské říše

17.1.2023, 09:53 > Starověk > Antický Řím

Nekonečné proudy vína, nahé těla vlnící se ve světle ohnišť, stůl plný jídla hodného bohů. Lusknutí prstu způsobí setnutí hlavy, tlesknutí zastavení muziky. Intriky a problémy na hranicích říše. Všechny tyhle věci se podepisovaly na psychickém zdraví římských císařů. Někteří to zvládli bez ztráty kytičky, z jiných se staly nepříčetní psychopati. Dnes se budeme bavit o té druhé skupině. Kteří byli ti nejšílenější mezi nejmocnějšími?



Caligula nařizuje uložení ostatků jeho matky.
Caligula nařizuje uložení ostatků jeho matky. , Eustache Le Sueur, Public domain


1. Caligula (37-41 n.l.)

Gaius Caesar Augustus Germanicus bylo celé jméno císaře, které mu se přezdívalo Caligula (botička). Roztomilá přezdívka však byla jedinou věcí, která byla na jeho vládě roztomilá. Na trůn v Římě se dostal hned po smrti svého bratrance z druhého kolene Tiberia.

Římané byli zprvu rádi, že vidí svěží tvář, jelikož Tiberius byl také megalomanem. Jenže netrvalo dlouho, aby se i ten nejchudší Říman dozvěděl, že se toho vlastně tolik nezměnilo.

Zřízení nevěstince přímo v císařském paláci bylo jen začátkem této divnovlády. Každý nesouhlas, byť v sebemenší věci, trestal jako vlastizradu. Povýšil sám sebe na boha. Mimo to byl sexuálně velmi aktivní -muži, ženy a dokonce i jeho sestra.
Nebyl spokojen z prací senátorů a rozhodl se proto jmenovat svého koně Incitatu jedním z nich. Vystavěl mu mramorovou stáj a dal jasně najevo, že post senátora může zastávat i kůň.

Mučení a podepisování rozsudků smrti i vlivných členů římské společnosti ironicky podepsaly i jeho rozsudek smrti. Byl zavražděn při spiknutí. Znepřátelit si římský senát je smrtelnější než-li rozhněvání bohů.


Nero.
Nero. , Jastrow, Public domain


2. Nero (54-68 n.l.)

Nedůvěra ke všem jeho blízkým došla až tak daleko, že nechal zabít svou první i druhou manželku. Netrvalo dlouho a Nero nařizuje další vraždu – tentokrát šlo o jeho matku. Snad ze stesku uzavřel sňatek s malým chlapcem, který mu připomínal jeho druhou, zesnulou manželku. Nechal ho vykastrovat a nutil ho nosit ženské šaty.

Všechnu tu krev ze sebe rád smýval sázením. Ne však sázením v plebejských částkách, ale sázkami hodné římského císaře. Vsadil na jediný hod v kostkách částku, která by zaplatila celý menší palác. Není se tedy co divit, že říšská pokladnice za jeho vlády měla spoustu problémů, avšak Řím i přesto zvládl za jeho vlády růst.

V roce 64 našeho letopočtu zachvátil Řím požár, jeden z největších své doby. Některé prameny dokonce tvrdí, že Nero byl pyromanem a za požárem stojí on. Plameny požíraly střechy a on stál na kopci za městem, kde hrál na lyru a skládal poezii. Požár však vytvořil nové prostranství, kde vznikl Nerův nový palác, který zaplatily vysoké daně – a to i přes nelibost lidu.

Nero ze všeho nejvíc však nenáviděl křesťany a jejich víru. To je také nechal pociťovat. Traduje se, že v jeho novém paláci byli křesťané namazání olejem a sloužili v noci jako osvětlení.


Heliogabalus.
Heliogabalus. , , Public domain


3. Heliogabalus (218-222 n.l.)

Syn oblíbeného a úspěšného císaře Podle některých byl Heliogabalus nejpodivnějším na našem seznamu. Mladý chlapec (vlastním jménem Varius Avitus Bassianus), původem ze Sýrie, měl jediné právo na trůn – a to jakožto potomek švagrové císaře Septimia Severa. K moci se dostal za pomoci své matky a tehdejší napjaté situaci v legiích už ve svých čtrnácti letech. V té době za něj vládla jeho matka jako císařská regentka.

Nezapomněl na svůj původ a římské boha Jupitera nechal nahradit syrským bohem Heliogabalem (po němž získal svou přezdívku). Tento bůh, podle pověstí, si žádá dětských obětí a těm se císař nebránil.

Vystřídal pět různých manželek včetně jedné https://www.memento-historia.cz/clanek/50/rimska-bozstva-1-nabozenstvi-v-antickem-rimevestálky (římská vědma, normálně nedotknutelná pod pohrůžkou smrti) a jednoho otroka. Sám se nabízel v hostincích a platil svým vlastní agentům, aby s ním spali. Zhýralost a opilost mocí neznala meze.

Podle dochovaných záznamů sháněl lékaře, aby mu vyměnili jeho mužské orgány za ty ženské. Vytrhával si ochlupení a oblékal se jako žena. Dokonce chtěl po svých poddaných, aby ho neoslovovali „můj pane“, jelikož se on sám cítil býti ženou.

Zdroj: wikipedia.org, kniha Římští císařové - Michael Grant
Autor: Vít Možíš
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Vznik a počátky demokracie v antickém Řecku Vznik a počátky demokracie v antickém Řecku
Tvrdý život gladiátorů - pšeničná kaše, stísněná cela a nekonečný tréning Tvrdý život gladiátorů - pšeničná kaše, stísněná cela a nekonečný tréning
Mučení, znásilňování či zabíjení bez postihu. Římští otroci nebyli lidé, ale majetek Mučení, znásilňování či zabíjení bez postihu. Římští otroci nebyli lidé, ale majetek


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít