Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Svatý Vojtěch přežil vyvraždění rodu, ale nevyhnul se kruté smrti z rukou pohanů

19.4.2023, 08:52 > Středověk > České země

Svatý Vojtěch je jednou z nejsilnějších postav raných dějin naší státnosti. Patřil k nejmocnějšímu rodu v zemi, stal se druhým českým biskupem, šířil křesťanství v pohanských zemích a po své smrti se stal jedním ze svatých patronů Českých zemí. Jeho život však byl hlavně plný velmi tragických událostí a tragicky byl i zakončen.



Svatý Vojtěch se svým bratrem sv. Radimem.
Svatý Vojtěch se svým bratrem sv. Radimem. , Zp, CC BY-SA 3.0


Slavníkovci rovní vládci

Vojtěch se narodil do rodiny Slavníkovců – velmi mocného českého rodu, který se svou mocí v podstatě rovnal vládnoucím Přemyslovcům, možná je i převyšoval. Měli své sídlo v Libici nad Cidlinou a Vojtěcha, jako jednoho ze svých synů, začali připravovat na církevní kariéru. Vojtěch studoval v Magdenburgu, poté se vrátil domů a zde přijal v roce 982 úřad českého biskupa – byl druhým českým biskupem.


Svatý Vojtěch.
Svatý Vojtěch. , Arkadiy Etumyan, CC BY-SA 3.0


Břevnovský klášter

Vojtěch byl skutečně přesvědčeným křesťanem a snažil se víru v zemi šířit velmi intenzivně. V lidech v Čechách a na Moravě však byly stále ještě zakořeněny pohanské zvyky a společnost nebyla na jeho sebevědomé šíření víry připravena. Vojtěch byl čím dál víc frustrován a nakonec se rozhodl zemi opustit a stáhnout se do zahraničí, kde žil jako mnich.

Nakonec se však ke svému biskupskému úřadu rozhodl vrátit. Do Prahy znovu přišel v roce 992, ale nesetrval zde dlouho, o dva roky později odešel pryč znovu. Mezitím však stihl, zřejmě na základě svých zkušeností ze zahraničních pobytů v klášterech, založit Břevnovský klášter. Tento klášter se stal prvním mužským klášterem v Čechách a sídlili v něm benediktini.


Svatý Vojtěch.
Svatý Vojtěch. , AnonymousUnknown author, Public domain


Vyvraždění Slavníkovců

Vojtěch odešel z Čech v roce 994. O rok později – 28. září 995 došlo k osudovému momentu v historii slavníkovského rodu. Ve svém sídle v Libici nad Cidlinou byl celý rod vyvražděn. Šlo o velmi krvavou záležitost, při které bylo vyvražděno i široké příbuzenstvo a z rodiny nezbyl takřka nikdo. Přežili jen tři muži, kteří aktuálně nebyli na Libici přítomni – biskup Vojtěch, jeho bratr Soběslav, který byl v té době na vojenském tažení, a jejich nevlastní bratr Radim, který se též dal na církevní kariéru.

Kdo vyvraždil Slavníkovce se dodnes s jistotou neví – logickou úvahou nám vyjdou mocné konkurenční rody: Přemyslovci a Vršovci; je také možné, že „akci“ naplánovali ve spolupráci, aby se nepřátelských Slavníkovců zbavili.


Lebka sv. Vojtěcha.
Lebka sv. Vojtěcha. , Pelz, CC BY-SA 4.0


Byl Vojtěch příčinou zkázy svého rodu?

Dobové prameny uvádějí příběh, který se měl odehrát v době, kdy byl Vojtěch biskupem v Praze. Vršovci prý tehdy chtěli potrestat nevěrnici ze svého rodu. Ta utekla a požádala biskupa o azyl v kostele, na který měla podle církevního práva nárok – a Vojtěch, pro nějž bylo církevní právo svaté, jí azyl udělil.

Vršovci vrazili do kostela, ženu vytáhli ven a zabili. Vojtěchovi pak přísahali pomstu, protože se dle jejich názoru pletl do věcí jejich rodu.

Někdy se uvádí, že právě tato událost mohla být příčinou, proč se Vršovci rozhodli sáhnout ke krvavému řešení svých konfliktů se Slavníkovci.


Relikviář sv. Vojtěcha v Hnězdně.
Relikviář sv. Vojtěcha v Hnězdně. , Ludmiła Pilecka, CC BY 3.0


Přeživší

Vojtěch tak náhle byl jeden z posledních přeživších slavného a mocného rodu. Jako biskup se nemohl oženit a zachránit tak pokračování rodu. Stáhl se do kláštera a nakonec se rozhodl, že bude šířit křesťanskou víru mezi pohany.

Vydal se do Pobaltí, kde chtěl přivést na víru pohanské Prusy. Ti však o misionáře nestáli a pokoušeli se Vojtěcha i jeho doprovod vyhnat. Nakonec došlo k incidentu, kdy misionáři vstoupili do pohanského posvátného háje a chtěli zde sloužit mši. Prusové Vojtěcha zajali, ubodali kopím a sťali mu hlavu.

Zavraždění Vojtěcha.
Zavraždění Vojtěcha. , see description, Public domain


Spory o Vojtěchovy ostatky

Vojtěch byl jednou z největších církevních osobností své doby a navíc zemřel mučednickou smrtí při šíření víry – svatořečení měl tedy v podstatě jisté.

Ani po smrti však neměl klid. Polský vládce Boleslav Chrabrý vykoupil jeho ostatky a nechal je uložit v Hnězdně, chtěl, aby byl Vojtěch považován za polského svatého a patrona. O pár desítek let později však do Hnězdna dorazil spolu s vojskem český kníže Břetislav I. a Vojtěchovy ostatky odtud s velkou slávou odvezl. Od té doby jsou uloženy v Praze.

Zdroj: ČT, Histroie.cs, zoom.iprima.cz
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Krvavá řež na Libici. Mocný rod byl vyvražděn během jediného dne Krvavá řež na Libici. Mocný rod byl vyvražděn během jediného dne
Zanikla Velkomoravská říše kvůli velké potopě? Zanikla Velkomoravská říše kvůli velké potopě?
Středověký trh s otroky v Praze byl jen pro ty nejbohatší Středověký trh s otroky v Praze byl jen pro ty nejbohatší


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít