Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Oblečení v antickém Římě

8.10.2019, 08:40 > Starověk > Antický Řím

Od starých Římanů převzala naše západní civilizace mnoho věcí, způsob oblékání to ale nebyl. Oproti tomu, na co jsme dnes zvyklí nebylo příliš pohodlné a nejspíš bychom v něm zmrzli. Bylo totiž přizpůsobené teplému středomořskému počasí. Jeden dodnes používaný objev jim ale upřít nemůžeme. Byli to právě starověcí Římané, kteří přišli s ponožkami v sandálech
.

Tím úplně nejzákladnějším kouskem římského oblečení byla tunika. Tento typ oblečení používají občas ženy i dnes a to jako horní část oblečení. Za časů antického Říma šlo často o jediné oblečení, ne pouze horní vrstvu a nosily ji jak muži tak ženy. Představit si ji můžeme jako obrovské tričko, často přepásané opaskem nebo jednoduchým provázkem.


Barevná tunika v seriálu Spartacus.
Barevná tunika v seriálu Spartacus. Zdroj: starz.com


Na tunice jste obvykle nemohli očekávat žádné obrázky a obvykle ani pestré barvy, kterými hýří oblečení současné. Existovaly ale samozřejmě i bohatě zdobené a barevné tuniky, šlo však spíše o vyjímky. Délka se lišila dle pohlaví, muži obvykle nosili kratší tuniku, která končila nad koleny. Dámská varianta byla o poznání delší a sahala až ke kotníkům. V případě nižších teplot bylo možné vzít několik tunik na sebe.

Dalším důležitým kouskem v šatníku byla tóga. Tu si však nemohl obléci jen tak kdokoliv, šlo o oděv určený pouze mužům s římským občanským právem. Bylo nemyslitelné aby si ji oblékl například otrok, cizinec, nebo žena. Šlo o veliký, elipsovitý kus vlněné látky, který mohl dosahovat délky až 7 metrů. Tóga se omotávala kolem těla a její oblečení nebyl nijak snadný úkol. Obvykle při něm musel asistovat minimálně jeden další člověk. Ani následné samotné nošení nebylo pohodlné, aby tóga držela a ze svého nositele nespadla, bylo nutné mít v lokti neustále ohnutou jednu ruku.


Tóga v seriálu Řím (HBO).
Tóga v seriálu Řím (HBO). Zdroj: hbo.com


Proto také šlo spíše o svátečnější kousek oblečení, který se nenosil každý běžný den. Tóga toho říkala hodně o svém majiteli. Způsob jejího řasení i nošení vypovídal o vzdělání i kultuře jejího nositele. Šlo i o symbol dospělosti, chlapec poprvé oblékal tógu až v rámci obřadu uvedení mezi dospělé. Existovalo samozřejmě více druhů, například tzv. Toga pulla byla určená na smuteční obřady a pohřby, Toga picta byla barevná a naopak určená na oslavy. Jak tóga tak tunika mohla být dozdobena tak, aby na první pohled určovaly k jaké společenské vrstvě člověk patří. Úzký fialový pruh na oblečení značil příslušnost do jezdeckého stavu, široký pak mohli nosit pouze senátoři.


Ženská Palla a Stola.
Ženská Palla a Stola. Zdroj: wikipedia.org, Zaqarbal / Public domain


Ženám sice nebylo umožněno nosit tógu, ale svobodné římské občanky ji mohli nahradit Pallou, která byla tóze velmi podobná. Bohatší ženy přes tuniky oblékaly ještě stolu, která by se dala přirovnat k velmi široké sukni.

Také spodní prádlo bylo v antickém Římě pouze výsadou žen. Šlo o druh oděvu který se nazýval Mamillare a nejvíc se blíží současným podprsenkám. Antická verze kalhotek, která by se nosila pod oblečením nebyla obvyklá. Pokud ale člověk neměl žádnou vrchní vrstvu oblečení, mohl si obléci Subligaculum. To byl druh bederní roušky, kterou využívali například gladiátoři nebo sportovci.


Antická mozaika sportujících žen v
Antická mozaika sportujících žen v "bikinách". Zdroj: wikipedia.org, Unknown author / Public domain


Barbarské kalhoty

Kalhoty se i přes svoji praktičnost dlouho nemohly v Římě prosadit. Římané je samozřejmě znali, ale jejich typická nátura jim nedovolovala je nosit. Kalhoty byly totiž vnímány jako barbarské oblečení a žádný vznešený Říman by se v nich nikdy nenechal veřejně spatřit. Postupem času se ale začaly prosazovat v armádě. Římská říše se rozpínala čím dál více na sever a vojáci zvyklí na středomořské klima měli najednou problémy s nízkými teplotami. Rádi tak nahradili svoje tuniky za teplé kalhoty aniž by měli nějaké vrásky že jejich úctyhodnost utrpěla.

Jak vypadala nejlepší vojenská výbava starověku?

Jak vypadala nejlepší vojenská výbava starověku?

Legie byly bezpochyby nejlepší vojenské jednotky své doby. Až na občasné vyjímky, nenašly žádného trvalého přemožitele. Kromě výborné disciplíny, tréningu a technologií, mohla za jejich skvělé výsledky také jej... celý článek


Trvalo však ještě dlouho, než se prosadily i v civilním životě. Na přelomu 4. a 5. století je dokonce císař Honorius zakázal. S postupným rozkladem řádu a hodnot v říši ale nakonec praktičnost zvítězila a kalhoty se rozšířily po celé Evropě.


Ponožky do sandálů

Nejen tóga ale i obuv ukazovala na společenské postavení svého nositele. Nejběžnější obuví zejména pro chudší a otroky byly obyčejné sandály zvané Soleae. Občané někdy nosili také vysoké kožené boty Calcei, které by připomínali dnešní holínky. Barevná provedení byla různá a ukazovala na to jak zámožný je jejich majitel.


Nejstarší dochované ponožky, Egypt rok cca 300.
Nejstarší dochované ponožky, Egypt rok cca 300. Zdroj: wikipedia.org, David Jackson / CC BY-SA 2.0 UK


Češi jsou často obviňováni že jako jediní na světě nosí ponožky v sandálech, což je někdy vnímáno jako téměř módní vražda. Přivlastňovat si ale tento unikát by bylo nefér. Byli to právě Římané, přesněji řečeno běžní legionáři, kteří trávili mnoho času pochodem na chladném severu a kteří s tímto objevem přišli. Typický vojenský sandál Caligae byla kvalitní ale otevřená bota, ve které byla tím pádem zima. Pokud jste ale přidali vlněnou ponožku, šlo rázem o výbornou obuv i do zimy. A žádný barbar se jim za to rozhodně smát neodvážil.
Autor: Pavel Koubík
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Jak se hrála antická desková hra Latrunculi? Jak se hrála antická desková hra Latrunculi?
Jak vypadaly záchody v antickém Římě? Jak vypadaly záchody v antickém Římě?
První ponožky? Římským legiím pomohly přežít kruté severní zimy První ponožky? Římským legiím pomohly přežít kruté severní zimy


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít