Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Bitva u Sudoměře, malé české Thermopyly

7.9.2020, 12:26 > Středověk > České země

Koncem roku 1419 bylo uzavřeno příměří mezi kališníky a katolíky čímž se situace okolo Prahy, hlavního dějistě konfliktů, mírně uklidnila. Radikálnější část husitů ale s domluvou nebyla spokojena a rozhodla se z Prahy odejít. V čele s Janem Žižkou odcestovali do jiného centra husitů, Plzně. Ani zde však nenašli klid, k Plzni dorazil Václav z Dubé, vojenský náměstek krále Zikmunda, který město oblehl.
V následujících dnech docházelo průběžně k menším konfliktům, které žádné straně nepřinesli přesvědčivé vítězství.

V březnu 1420 do Plzně dorazila zpráva o založení nové husitské osady. Název této, tehdy ještě poměrně neznámé obce, byl Tábor. Místní kněz mimo jiné v zprávě Jana Žižku žádal o zaslání vojáků na ochranu nově vznikající osady. Žádosti vojevůdce vyhověl, přestože tím zhoršil svoji již tak slabou pozici. Situace využili jeho protivníci a ještě zintenzivnili útoky na husity.


Ferdinand Hetteš: Porážka železných pánů u Sudoměře.
Ferdinand Hetteš: Porážka železných pánů u Sudoměře. Zdroj: wikipedia.org, Ferdinand Hetteš (1864–1927) / Public domain


Těm nakonec nezbylo nic jiného, než přijmout návrhy pražské umírněné skupiny, která pro ně vyjednala možnost svobodného opuštění Plzně. Z města se tak do Tábora vydalo 12 vozů, 9 jezdců a 400 lidí. Zdaleka nešlo pouze o vojáky, skupina obsahovala i mnoho žen a dětí. Dojednaná dohoda však byla porušena. Za konvojem z blízkého strakonického převorství vyrazil silný jízdní oddíl Johanitů s oddíly tzv. železných pánů. Přestože skupina husitů volila svoji cestu tak, aby se vyhnula kontaktu s nepřáteli, byla neustále sledována. 25. března se katolické vojsko rozhodlo skupinu napadnout.


Hráz mezi rybníky v současnosti.
Hráz mezi rybníky v současnosti. Zdroj: wikipedia.org, Feťour / Public domain


Katolické jízdy byla obrovská převaha (zdroje uvádějí od 700 až po nadnesených 5 000). Zřejmě proto se rozhodli zaútočili i do pozice, která velmi nahrávala kališnickým obráncům. Ti zvolili velmi výhodné místo mezi dvěma rybníky (jeden byl nedávno vypuštěný a tedy plný bláta), kde rozestavili svoji typickou vozovou hradbu. V zúženém místě mezi rybníky neznamenala početní převaha nepřítele nic. s trochou nadsázky tak můžeme bitvu u Sudoměře označit za české Thermopyly.

Konec nadějí - bitva na Bílé hoře

Konec nadějí - bitva na Bílé hoře

Bitva na Bílé Hoře je možná nejslavnější středověkou/novověkou bitvou českých dějin a zcela zásadně ovlivnila další vývoj našich dějin. Pojďme se detailnějí podívat, co se vlastně na Bílé hoře roku 1620 stalo.
... celý článek


Již první vlna útoku ztroskotala pod masivní střelbou z vozové hradby. Údajně se žádný jezdec z prvního útoku k hradbě husitů vůbec nedostal. Další vlny vojáků se dostaly až do blízkosti husitů a došlo k boji, ve kterém však jezdectvo nebylo nijak úspěšné. Část útočícího vojska se pokusila napadnout na první pohled zranitelný bok husitů a vyrazilo do útoku přes bahnité dno vypuštěného rybníka. Koně ale rychle do měkkého bahna zapadli a donutili obrněné vojáky sesednout. Těžké brnění ale v bahně téměř znemožnovalo pohyb a lehčí a rychlejší husité snadno zlikvidovali nepohyblivé obrněnce.

Boje trvaly až do večera, kdy špatná viditelnost a vysoké ztráty donutily zbytky katolického vojska ustoupit. Ztráty jednotlivých stran nejsou známé, přesto je jisté že vítězně z ní vyšli husité, kteří v následujících dnech úspěšně dorazili do svého cíle, Tábora.


Pomník Jana Žižky u místě bitvy.
Pomník Jana Žižky u místě bitvy. Zdroj: wikipedia.org, Chmee2 / CC BY


Každý rok v březnu se na počest husitské výhry v této bitvě koná její rekonstrukce společně s doprovodným dobovým programem. Detailní informace naleznete na stránkách akce. Podívat se také můžete na video níže:

Autor: Martin Suchoň
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Slavné vítězství, zrada a poprava rozčtvrcením - skutečný příběh Williama Wallace Slavné vítězství, zrada a poprava rozčtvrcením - skutečný příběh Williama Wallace
V Bitvě na Kulikovském poli se sjednotil ruský národ V Bitvě na Kulikovském poli se sjednotil ruský národ
Bitva u Actia položila základy římského císařství Bitva u Actia položila základy římského císařství


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít