Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Zenobia - královna, která se vzepřela Římu skončila veřejně zostuzena

14.12.2023, 09:01 > Starověk > Antický Řím

Na přelomu tisíciletí platila římská říše za nejmocnější státní útvar, kterému nemohl nikdo vzorovat. V průběhu její historie se objevilo několik více či méně úspěšných pokusů o odpor. Prakticky vždy v čele takové rebelie stál ambiciózní muž. I zde však najdeme dvě výjimky. První je slavná královna Boudica, která podnítila vzpouru kmenů na britských ostrovech. Její o trochu méně známou kolegyní je Zenobia. Tato palmýrská královna však byla mnohem ambicióznější, prohlásila se dokonce za císařovnu.


Narodila se jako Septimia Zenobia patrně v roce 240 našeho letopočtu ve východní Palmýře. Palmýra byla kulturní i ekonomické středisko Římské říše v její východní části. A ve třetím století byla na svém vrcholu. Díky vzkvétajícímu obchodu zde vzniklo velké množství unikátních památek, z nichž některé se dochovaly do dnes. Zenobia se narodila dobře, měla římské občanství a již v nízkém věku se provdala za Odaenatha, vysoce postaveného úředníka, který roku 263 stal oficiálně králem.


Palmýrské divadlo v roce 2017 (dnes zničeno).
Palmýrské divadlo v roce 2017 (dnes zničeno). , Jerzy Strzelecki, CC BY-SA 3.0


Odaenathus zemřel roku 267 násilnou smrtí. Motivů a spekulací o jeho smrti existuje dodnes mnoho. Jednou z často přijímaných teorií je i to, že jeho vraždu nařídila právě Zenobie. Vlády se ujal jejich syn jménem Vaballathus, kterému ovšem v té době bylo pouhých 8 let. Fakticky tak vládla královna Zenobia jako jeho poručnice. Pod její správu oficiálně patřila bohatá provincie Sýrie. Přestože navenek uznávala svrchovanou vládu Říma, snažila se tajně rozšiřovat svůj vliv do okolních oblastí. A protože s jídlem roste chuť, začala po počátečních úspěších vojenské výboje do Arábie a bohatého Egypta. Sázela přitom na vnitřní problémy Říma a slabé císaře té doby. Určitou dobu ji tato sázka velmi dobře vycházela.

V roce 270 však na římský trůn nastoupil nový císař - Aurelianus. První roky své vlády se musel vypořádat s akutními problémy na západě. Avšak po dlouhé době šlo o schopného panovníka, který říši opět zkonsolidoval. Brzy tak mohl obrátit svoji pozornost na východ, kde mezitím prohlásila Zenobia svého syna za císaře a sebe za císařovnu.

Aurelianus se roku 272 společně se svými zkušenými legiemi plnými veteránů vydal na cestu. Císaře kromě silné armády provázela i pověst zkušeného vojevůdce, a tak se jedno město za druhým vzdávalo bez boje. Palmýrská armáda se mu postavila ve dvou bitvách - u Antiochie a Emesy. V obou byla zcela drtivě poražena. Po pouhých několika měsících tak Aurealianus vítězně vstupuje do Palmýry.


Královna Zenobie na obraze od Herberta Gustava Schmalze.
Královna Zenobie na obraze od Herberta Gustava Schmalze. , Herbert Gustave Schmalz, Public domain


Když byla její porážka jistá, pokusila se Zenobia z města tajně uprchnout. Byla však odhalena a zajata v Emese. Císař své velké vítězství oslavil triumfem, největší oslavou, jaké se mohl římský vojevůdce dočkat. Během této události byla Zenobie potupně vedena ulicemi Říma, jako obyčejný ubohý zajatec a vystavena nadávkám všech Římanů. Později byla odsouzena k doživotnímu vězení ve vile nedaleko italského městečka Tivoli. Zde také roku 275, v pouhých 35 letech, zemřela. I přesto se zapsala navždy do historie. Příběh ženy, která se postavila nejmocnější říši, inspiroval mnoho umělců od středověku až dodnes.

Zdroj: Dějiny psané Římem - Zamarovský ; wikipedia.org
Autor: Martin Suchoň
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Hedvábná stezka vyprázdnila  římské truhlice se zlatem Hedvábná stezka vyprázdnila římské truhlice se zlatem


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít