Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Řecké báje, #3 Daidalos a Íkaros

8.4.2020, 08:47 > Starověk > Antické Řecko

Příběh vynálezce Daidala a jeho syna Íkara je jednou z nejznámějších antických bájí. Daidalos byl všestranný řecký umělec, mnohými považován za možná toho největšího. Byl skvělým malířem a sochařem, ovšem do historie se nejvíce zapsal jako vynálezce. Jeho domovským městem byly Athény, kde provozoval svoji dílnu a tvořil skvostná díla. Do své dílny si vzal jako učně synovce Talóse, který projevoval velké nadání. Po čase se začalo ukazovat, že je možná ještě lepším umělcem než jeho mistr. Jak už to tak v řeckých bájích bývá
, hrdinové nejsou morálně dokonalí. Ani Daidalos takový nebyl. Ze žárlivosti svého synovce svrhl z Athénské Akropole a za svůj zločin byl odsouzen k smrti.


Římská freska z Pompejí zobrazující Daidala.
Římská freska z Pompejí zobrazující Daidala. Zdroj: wikipedia.org, WolfgangRieger / Public domain


Na svůj trest čekal ve vezení, když do jeho života zasáhli bohové a pomohli mu uniknout. Jako své nové útočitě si Daidalos zvolil bohatou Krétu, na kterou se přesunul i se svým synem Íkarem. Jeho ochráncem zde byl král Mínós, který si byl dobře vědom jeho kvalit. Svěřil mu důležitý úkol, vytvořit rozlehlý labyrint. Obrovskou podzemní stavbu král potřeboval, aby zde ukryl Minoatura. Netvora s hlavou býka a tělem člověka, výsledek nevěry královy manželky Pásifaé s posvátným býkem. Tento monument se má stát dějištěm další ze slavných bájí - příběhu o Théseovi a Ariadně.

Jak vypadaly antické olympijské hry?

Jak vypadaly antické olympijské hry?

Jen těžko byste hledali člověka, který nikdy neslyšel o olympijských hrách. Co ale víme o jejich původu? Jejich současná podoba je velice vzdálená od původních řeckých her.

Olympijské hry nebyly jedinými sta... celý článek


Účel i celá existence stavby však byla velkým tajemstvím, proto král nechtěl Daidalovi dovolit, aby ostrov opustil. Kréta disponovala mohutným loďstvem, které ji chránilo, ale zároveň znemožnovalo dostat s nepozorovaně z ostrova po moři. Daidalos tak znovu využil svůj talent pro vynalézání věcí a stvořil umělá křídla, složená z ptačích per. Ta byla ke kostře křídel přilepena voskem. Úžasný vynález skutečně fungoval Daidalos se synem Íkarem se vznesli nad moře a zamířili pryč z Kréty směrem k Sicílii. Íkaros byl z letu nadšený a neustále mířil výše a výš. Daidalos se ho snažil varovat, ale jeho syn varování nedbal. Když se přiblížil příliš blízko ke slunci, jeho paprsky rozehřály vosk a křídla se zhroutila. Nebohý Íkaros se zřítil do mořských vln, kde utonul.


Bronzová socha Daidala ze 3. století př.n.l.
Bronzová socha Daidala ze 3. století př.n.l. Zdroj: wikipedia.org, Petre Stojkovski / FAL


Na Sicílii vládl král Kókalos, který rád Daidala přijal do svých služeb. Ten mu navrhl a postavil krásný palác, který získal velký věhlas v dalekém okolí. Dozvěděl se o něm však i král Mínós. Ten se s mohutnou flotilou vypravil k Sicílii a žádal Daidalovo vydání. Král Kókalos se bál mocnějšímu vládci vzdorovat, přesto však nechtěl svého stavitele zradit. Nechal tak řešení na Daidalovi. Ten upravil koupelnu, která náležela k pokojům, ve kterých byl jako host ubytován Mínós. Když si král dopřával koupel, do jeho vany se napustil vařící vodu, která ho usmrtila.

Z krétského krále měli strach i Athény. Když se informace o smrti krále dostala do města, Athéňané z vděčnosti omilostnili Daidala. Ten se tak konečně mohl vrátit do svého rodného města, kde až do své smrti tvořil další krásná umělecká díla.
Autor: Martin Suchoň
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Dokázal skutečně Archimédés zapalovat římské válečné lodě pomocí zrcadel? Dokázal skutečně Archimédés zapalovat římské válečné lodě pomocí zrcadel?
Bitva u Artemisia. Méně známý bratříček Thermopyl. Bitva u Artemisia. Méně známý bratříček Thermopyl.
Longinovo kopí - bájný artefakt, jehož majitel bude vládnout světu Longinovo kopí - bájný artefakt, jehož majitel bude vládnout světu


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít