Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Saladin, muž který dobyl Jeruzalém

21.6.2020, 02:00 > Středověk > Blízký východ

Jméno Saladin budilo strach v srdcích křesťanských vojáků během třetí křížové výpravy. Strach to by oprávněný, šlo o skvělého a statečného vojevůdce. Saladin však byl znám i pro svoji čestnost a ušlechtilost, za což byl uznáván nejen muslimy, ale i křesťany. V současnosti jde jednoznačně o nejznámějšího z muslimských vůdců během křížových výprav. Povězme si více o tomto význačném muži
.

Bohužel, Saladino přesné datum narození se patrně již nikdy nedozvíme. Víme pouze, že se narodil se v roce 1138 ve městě Tikrít, které dnes leží na území Iráku. Město v době jeho narození náleželo do Seldžucké říše, mocného státního útvaru, který kontroloval území až od Afghánského pohoří Hindúkuš až k východu dnešního Turecka.


Saladinova socha v egyptském vojenském muzeu.
Saladinova socha v egyptském vojenském muzeu. Zdroj: wikipedia.org, Francesco Gasparetti from Senigallia, Italy / CC BY


Saladinovo pravé jméno bylo ve skutečnosti jiné. Pod tímto jménem byl znám pouze v křesťanském světě. Jde o zkomonělinu z tzv. čestného jména Saláh ad-Dín, což v překladu znamená "Zbožný". Skutečné rodné jména tohoto známého válečníka je Júsuf ibn Ajjúb. Z tohoto jména pak také vychází název dynastie Ajjúbovců, jejímž byl Saladin zakladatelem.

Již v mládí byl Saladin poslán do Sýrie. Jeho výchovy se zde zhostil strýc Šírkúh, důstojník na dvoře syrského guvernéra Núr ad-Dína. zde se také poprvé dostal k vojenskému řemeslu. byl vyslán do Egypta, kde se účastnil konfliktu proti fátimovskému chalífátu. Díky svým úspěchům se v roce 1169 stál jedním z egyptských vezírů. Tím mu však připadl velmi náročný úkol a to bránit tuto zemi proti rozpínavosti jeruzalémského království. Překonal však všechna očekávání, když se nejen ubránil všem křižáckým útokům, ale podařilo se mu ovládnout i zbytek Egypta a celou zemi ekonomicky i vojensky konzolizovat.

Krak des Chevaliers - nedobytný klenot křižáků

Krak des Chevaliers - nedobytný klenot křižáků

Jen težko bychom hledali majestátnější hrad, než je Krak des Chevaliers. Hrad působí, jako by právě vypadl z některého nejnovějšího filmu o křižáckých taženích. Pojďme se dozvědět více o jednom z nejikoničtější... celý článek


Saladinova moc velmi rychle rostla a když Núr ad-Dín roku 1174 zemřel, osamostatnil se a prohlásil sultánem. Díky silné armádě mohl zahájit politiku expanze. Začal podrobováním okolních slabších muslimských států. Jak sílil, rostly i jeho ambice. Brzy se mu podařilo ovládnout celou Sýrii. Aby stvrdil svoji legitimitu, oženil s Núr ad-Dínovou vdovou. Nyní se již cítil dostatečně silný na to, aby zaútočil i na křižácké státy.


Mince se Saladinovým portrétem.
Mince se Saladinovým portrétem. Zdroj: wikipedia.org, Taha b. Wasiq b. Hussain / CC BY-SA


V boji s křesťany byl relativně úspěšný, což ho navnadilo k tomu, aby sáhl po nejlákavějším cíli, samotném Jeruzalému. Roku 1177 tak shromáždil 26 tisícové vojsko a vytáhl směrem k Jeruzalému. Tentokrát mu však štěstí nepřálo a legenda o neporazitelném vůdci muslimů skončila. V bitvě u Montgisardu díky špatným rozhodnutím ale i smůle přišel prakticky o celou armádu. Sám si zachránil život pouze díky oběti své osobní gardy a rychlému úprku na velbloudovi.

Svůj sen však nezahodil a o deset let později vytáhl na Jeruzalém podruhé. Tentokrát se mu podařilo zničit spojené křesťanské síly v bitvě u Hattínu a o čtyři měsíce později již stál za hradbami svatého města. Následně dobyl i většinu okolních pevností a hradů a zabezpečil tak své pozice. Ztráta tak rozsáhlého území a zejména Jeruzaléma vedla ke Třetí křížové výpravě. Jejím nejznámějším velitelem byl Richard Lví srdce, ke kterému měl Saladin velký respekt. Podle legendy prý v bitvě u Jaffy zemřel Richardův kůň, když to ještě v průběhu boje Saladin zjistil, nechal mu poslat nového, jednoho ze svých nejlepších.


Saladinuv Sarkofág v hrobce.
Saladinuv Sarkofág v hrobce. Zdroj: wikipedia.org, Godfried Warreyn at Dutch Wikipedia / CC BY-SA


Přestože křížáci nebyli schopni dobýt Jeruzalém zpět, pochopil Saladin že dlouhodobě nedokáže vést tak vyčerpávající válku. Proto přistoupil k dohodě a roku 1192 došlo k uzavření příměří v Ramly. Od té doby bylo umožněno křesťanským poutníkům navštěvovat volně svaté město. To se již však blížil konec jeho vlády. Zemřel o rok později a byl slavně pohřben v Umajjovské mešitě v Damašku. Díky svým velkým vítězství, ale i své ušlechtilosti se navždy zapsal do dějin jako největší z muslimských vládců z období křížových výprav.
Autor: Pavel Koubík
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

"Zabte je všechny, Bůh už si je přebere!" Kdo byli středověcí kataři?
Nejobávanější křižák? Richard Lví srdce Nejobávanější křižák? Richard Lví srdce
Richard Lví srdce nařídil bez milosti pobít tisíce zajatců Richard Lví srdce nařídil bez milosti pobít tisíce zajatců


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít