Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Jak vypadaly záchody v antickém Římě?

21.7.2020, 02:00 > Starověk > Antický Řím

Antické období bývá oproti následnému špinavému středověku často vnímáno jako velmi čistotné a s vysokou úrovní hygieny. Bylo tomu skutečně tak? Jak vlastně vypadaly takové antické záchody?

Pokud se zaměříme na samotné hlavní město říše, bylo v Římě asi 150 záchodů. Tedy těch veřejných, které byly provozovány státem a jejich užití bylo původně zdarma podobně jako třeba u lázní a divadel.
Postupem však tato veřejná služba byla zpoplatněna. K tomu se váže jedna, možná smyšlená, historka o císaři Vespasiánovi. Ten byl kritizován za to, že zavedl poplatek z využití veřejných toalet. Mezi odpůrce patřil i jeho vlastní syn Titus, s touto kritikou se však císař vypořádal elegantně. Jednu z mincí, která byla získána právě výběrem této daně strčil svému synovi pod nos s otázkou "Cítíš nějaký zápach?". Titus musel souhlasit, že nic necítí, načež mu Vespasián odvětil A přece je z moči!. Takto vzniklo známé přísloví Peníze nesmrdí - Pecunia non olet. Dokonce i dnes v italštině existuje výraz vespasiano, který označuje veřejný záchod.


Zachované veřejné záchody v Ostii.
Zachované veřejné záchody v Ostii. Zdroj: wikipedia.org, Fubar Obfusco / Public domain


Toalety bez soukromí

Antické toalety by se zřejmě v dnešní době s kladným přijetím nesetkaly. Soukromí, které dnes bereme jako samozřejmost, jste na nich rozhodně očekávat nemohli. Šlo o větší místnosti obvykle se dvěma řadami lavic s otvory určenými k vykonávání potřeby. Jednotlivá místa nebyla nijak oddělena, o žádném soukromí tedy nemůžeme mluvit. Interiér byl obvykle vyzdoben, úroveň se však velmi lišila. Od jednoduchých amatérských nápisů, tak jak je známe i z dnešních toalet až po šložité umelecké malby, často s erotickou tématikou. Pod lavicemi byly zhotoveny žlaby, kterými protékala voda a vše odnášela do městské kanalizace. Centrální stoka pak ústila do řeky Tibery, která tak byla značně znečišťována. Další kanály byly vybudovány před lavicemi a sloužili k omytí rukou a očištění houby přidělané na tyčce - antického toaletního papíru.

Prostituce v antickém Římě

Prostituce v antickém Římě

Říká se, že prostituce je nejstarším z řemesel. Patrně na tom něco bude, protože již před více jak 2 tisíci lety šlo v antickém Římě o zcela běžnou věc. Prostituce zde byla legální a dokonce šlo o licencované p... celý článek


Tyto čistící houby, tzv. Xylospongia, byly návštěvníky toalet sdíleny. Přestože byly pravděpodobně občas dezinfikovány octem, nebyla to nijak hygienická záležitost. Nešlo však o jediné nebezpečí při návštěvě veřejných záchodů. Kanalizace byla plná krys, které se tak mohly dostat i do veřejných toalet, vsudypřítomné byly také mouchy a s nimi spojené infekce.


Xylospongium - římská náhrada toaletního papíru.
Xylospongium - římská náhrada toaletního papíru. Zdroj: wikipedia.org, D. Herdemerten ( Hannibal21 ) / CC BY


Domácí toalety byly obvykle velmi skromné. Často šlo pouze o rok místností s výstupkem pro nohy a otvorem. To se však platí pro běžné Římany. Bohatí šlechtici měli ve svých vilách obrovské toalety, vyzdobené mramorem a mnoha uměleckými díly. Záchody z domů ovšem obvykle nebyly napojeny na centrální kanalizaci tak jako ty veřejné. Jejich obsah se tak musel pravidelně vyvážet pryč.

Ze záchodů v období antického Říma by pravděpodobně nikdo z dnešních lidí nadšen nebyl. Avšak oproti tomu, co mohly nabídnout barbarské osady za hranicemi říše, šlo o vrchol luxusu.
Autor: Pavel Koubík
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Dřina a nekonečný dril. Běžný den v životě římského legionáře Dřina a nekonečný dril. Běžný den v životě římského legionáře
Zašití do pytle s hadem, opicí, psem a kohoutem. Římské tresty byly kruté Zašití do pytle s hadem, opicí, psem a kohoutem. Římské tresty byly kruté
Pivo provází lidstvo již od starověku. Dnes by nám ale příliš nechutnalo Pivo provází lidstvo již od starověku. Dnes by nám ale příliš nechutnalo


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít