Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Řecké báje, #1 Achilles

16.10.2019, 09:21 > Starověk > Antické Řecko

Vyprávěním o slavném řeckém hrdinovi Achillovi otevíráme novou sérii článků, ve které postupně představíme nejznámější ale i méně známé řecké hrdiny, báje a legendy. Achilles je bezesporu jedním z nejznámějších antických hrdinů. Vzorem a ideálem byl již v době antického Řecka a následně i pro starověké Římany. Nejznámější je jistě jeho role ve slavné trójské válce, ale my začneme trochu dříve
.

Achilles stejně jako mnoho dalším řeckých hrdinů je z poloviny bohem a z druhé člověkem. Jeho matkou byla krásná bohyně Thetis o kterou měl zájem samotný Zeus. Když však tento bůh zjistil, že podle věštby má Thetin syn předčit svými schopnostmi svého otce donutil ji vzít si obyčejného smrtelníka. Tím byl fthíjský král Péleos. Svatba se konala v jeskyni kentaura Cheiróna, první z kentaurů, syna Dia. Zúčastnilo se jí mnoho bohů, kteří přinesli vzácné dary. Sám Cheirón věnoval novomanželům jasanové nezničitelné kopí, které Péleus přislíbil věnovat svému budoucímu prvorozenému synovi.


Cheirón vyučuje Achilla. Římská freska z Herculanea.
Cheirón vyučuje Achilla. Římská freska z Herculanea. Zdroj: wikipedia.org, upload by muesse / Public domain


Existují dvě verze pověsti, které líčí důležitou událost v počátcích Achillova života. První říká že matka koupala malého Achilla v řece Styx, která protéká podsvětím. Na každém místě kde ho takto řekla omyla měl být budoucí hrdina nezranitelný. V druhé verzi ho matka potírala ambrozií a poté zakalovala nad ohněm. Tak nebo tak, zastihl ji přitom Péleos a následně ji vyhnal. Svůj čin tak nestihla dokonat a pata, za kterou malé dítě držela zůstala jako jediná část jeho těla zranitelná.

V pozdějších letech se o výchovu mladíka staral Cheirón. Mladého Achilla vzdělával v hudbě, lékařství, jízdě na koni, běhu ale i ve vojenských záležitostech jako byl zápas, lukostřelba nebo hod oštěpem.

Když vypukla Trójská válka vedená řeckým králem Agamemnónem, jeho matka se snažila Achilla uchránit od účasti v ní. Věděla totiž, že ve válce pravděpodobně zemře. Dle věštby měl Achilles žít bud krátký život největšího z hrdinů, nebo dlouhý, ale průměrný život. Ukryla ho proto do ženského chrámu kde se skrýval převlečený za ženu.


Řecká malba bojujícího Achilla.
Řecká malba bojujícího Achilla. Zdroj: wikipedia.org, Jona Lendering / CC0


Král Agamemnón vyslal pro mladíka krále Odyssea, který byl známý svojí lstivostí a důvtipem a o kterém doufal že Achilla přesvědčí k účasti na vojenském tažení. V chrámu Odysseus narazil na mnoho dívek, oblečených v dlouhých šatech se závojem. Aby poznal, který z dívek je převlečený Achilles, využil originálního triku. V chrámu nechal rozházet množství drahých šperků a jeden meč. Všechny dívky včetně Achilla si začaly prohlížet krásné šperky. Následně ale Odysseovi skrytí vojáci zařinčeli zbraněmi a Achilles instinktivně sáhl po meči, aby se mohl bránit. Výmluvný král potom mladíka přesvědčil, že ho čeká osud největšího z hrdinů a Achilles se připojit k tažení na Tróju. Do války mu jeho božská matka nechala ukovat zbroj u samotného kováře bohů, Hefiasta.


Achilles v trójské válce

V trójské válce byl Achilles považován za nejlepšího z řeckých válečníků. Společně se svým nejlepším přítelem Patroklem vybojovali pro Řeky mnoho vítězství. Jeden z jeho úkolů bylo napadání trójských spojenců a jejich drancování, aby získal zásoby pro obrovskou řeckou armádu. Jedním z dobytých měst byla Lyrnéssa, kde Achilles poprvé potkal Bríseovnu, sestřenku Tróských princů Hektóra a Parida. Při dobývání města zabil jejího manžela i bratry a ji samotnou unesl jako svoji otrokyni. Achilles se do ni hluboce zamiloval a ona i přes okolnosti jejich setkání po čase jeho lásku opětovala.

Jak ve skutečnosti vypadala bitva u Thermopyl?

Jak ve skutečnosti vypadala bitva u Thermopyl?

Většina z nás si utvořila představu o bitvě u Thermopyl na základě filmu 300: Bitva u Thermopyl z roku 2006. Tento film vychází z komixové předlohy Franka Millera. Jde tedy o zfilmování komixu, což už samo o so... celý článek


Mezi Achillem a velitelem řeckého vojska králem Agammemnónem již delší dobu probíhali spory. Ze závisti a také trochu jako pomstu král Achillovi odebral Bríseovnu a prohlásil ji za svoji osobní otrokyni. Situace mezi muži se tím vyhrotila Achilles odmítl dále za krále bojovat. Protože tento hrdina byl velkou motivací pro celé vojsko, jeho zmizení z bitev mělo velký vliv na morálku a Trójané začali vítězit.

Ve zhoršující situaci se rozhodl Achilla zastoupit jeho přítel Patrokles. Oblékl si jeho slavnou zbroj a sám vedl vojsko do bitvy. V bitvě se střetl s trójskými vojáky vedenými princem Hektórem. Princ bojoval v domnění že bojuje se samotný Achillem, až když svého protivníka porazil a zabil, zjistil o koho ve skutečnosti šlo. Až smrt nejlepšího přítele probudila Achilla z nečinnosti. Vyrazil do bitvy a Hektóra vyzval na souboj, ve kterém nejlepšího Trójské bojovníka zabil.


Socha umírajícího Achilla na Corfu.
Socha umírajícího Achilla na Corfu. Zdroj: wikipedia.org, Dr.K. / CC BY-SA


Svého konce došel Achilles téměř na samotném závěru Trójské války. Do paty ho šípem zasáhl hektorův bratr, princ Paris. Podle pověsti to bylo Achillovo jediné zranitelné místo. Rána byla hluboká a hrdina tomuto zranění podlehl ještě předtím, něž se Řekové města zmocnili. Tím Achilles naplnil další proroctví, a to že dobití Tróje se nedožije. Achillův pohřeb byla smutná událost pro celé řecké vojsko a jeho milovaná Bríseovna na něm spáchala sebevraždu, než aby dále žila bez něho.
Autor: Pavel Koubík
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Řecké báje, #3 Daidalos a Íkaros Řecké báje, #3 Daidalos a Íkaros
Amazonky - skutečně si uřezávaly jedno prso? Amazonky - skutečně si uřezávaly jedno prso?
Geniální Archimédes - jeho vodní šroub se používá dodnes Geniální Archimédes - jeho vodní šroub se používá dodnes


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít