Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Římský vojenský tábor, obchodníci a prostitutky. Jak vznikla největší evropská města?

12.7.2022 > Starověk > Antický Řím

V pustých barbarských krajinách byly tábory římských legií často osamělé ostrůvky civilizace. Přítomnost vojáků a zejména zlaťáků v jejich měšcích přitahovala obyvatele z širokého okolí. Tábory mohli lidem poskytnou nejen ochranu, ale i možnost dobrého výdělku. Brzy tak přerostly svoji původní velikost i význam a z mnohých táborů se začaly stávat osady a později města. I když tomu nenasvědčuje přítomnost antických staveb tak jako v Římě, mnohá dnešní evropská města byla původně pouhými legionářskými tábory.


Krajina v Evropě v době antiky nevypadala tak, jak ji známe dnes. Těžko byste hledali uspořádaná pole, louky a rovné cesty spojující velká města. Krajina byla často bažinatá a plná hlubokých, těžko průchozích lesů. Cokoliv co bychom mohli nazvat silnicemi zde před Římany neexistovalo. A skutečná města tak jako v Římské říši v podstatě neexistovala. Obvykle šlo o rozdrobené malé vesnice, obehnané maximálně chabou dřevěnou palisádou.


Nákren legionářského tábora a okolí.
Nákren legionářského tábora a okolí. , Łukasz Nurczyński, CC BY-SA 4.0


Když Římané rozšířili své území i do těchto nehostinných částí, zabezpečovali ho stavbou trvalých vojenských táborů - pevností. Vzhledem k tomu, že se očekávalo, že tyto tábory budou plnit svoji funkci dlouhodobě, nešlo jen o dřevěné stavby, ale ve velkém se již používal kámen. Starověk byl dobou nebezpečnou a přítomnost 5 tisíc elitních římských vojáků radikálně zvyšovalo bezpečnost v oblasti. To už byl dobrý důvod proč si postavit svůj příbytek v blízkosti tábora. A tak okolo většiny trvalých táborů začaly růst osady.

Důvody nebyly pouze bezpečností, blízkost tábora měla i ekonomické výhody. Tisíce mužů s pravidelným a vysokým žoldem znamenaly obrovské množství zlata, které jen čekalo na utracení. A tak se k táborům stahovali obchodníci, hostinští, kováři, nebo třeba prostitutky. Zkrátka každý, kdo cítil, že má cokoliv, za co by legionáři rádi utratili své zlato.

Římské lázně - antické wellness na ploše 35 fotbalových hřišť

Římské lázně - antické wellness na ploše 35 fotbalových hřišť

Římské lázně jsou symbolem pokroku a vysoké životní úrovně antického Říma. I ten nejchudší občan věčného města si kdykoliv mohl zajít do vytápěných lázní a to zcela zdarma. Něco zcela nemyslitelného po celé jed... celý článek


Velkou část okolních obyvatel také tvořily neoficiální manželky a děti legionářů. Voják ve službě se oženit nesměl, v reálu však značné množství z nich mělo trvalé partnerky, se kterými měli děti. Ty s nimi samozřejmě putovaly, když se legie někde trvale usídlila. Osídlení okolo táborů tak postupně rostlo až se v původně barbarských zemích, kde žádné rozsáhlé osady nebyly, stala největšími městy.


Rekonstrukce brány vojenského tábora.
Rekonstrukce brány vojenského tábora. , Chris McKenna (Thryduulf), CC BY-SA 4.0


Trvalé vojenské tábory se stavěly zejména z obraných důvodů na hranicích říše. Nejvíce měst, která vznikla z římských táborů tak najdeme na území dnešního Německa, Rakouska, nebo Maďarska. Právě tudy totiž vedly obrané Limes Romanus, které oddělovali Římskou říši a barbarský svět. V názvech mnohých z nich dodnes nalezneme i pozůstatek původního názvu.

V Německu tak na římských základech stojí například Bonn (původně Castra Bonnensia), Mohuč (Castra Mogontiacum), Řezno (Castra Regina), nebo Augsburg (Augusta Vindelicorum). V Rakousku třeba Enns (Lauriacum), nebo Bad Deutsch-Altenburg (Carnuntum). Dokonce samotné hlavní město Vídeň je původně římským táborem s podobným názvem Vindobona. I maďarská Budapest vznikla z tábora jménem Aquincum. I když to dnes již často není k poznání, mnohá z největších evropských měst stojí na antických základech.

Zdroj: Římané v Germánii - Reinhard Wolters ; wikipedia.org
Autor: Pavel Koubík
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Římská božstva, #1 Náboženství v Antickém Římě Římská božstva, #1 Náboženství v Antickém Římě
Vytrhávač chlupů nebo pohřební klaun - zapomenutá antická povolání Vytrhávač chlupů nebo pohřební klaun - zapomenutá antická povolání
Batavové ve službách Říma. Vojáci, vzbuzující respekt i u římských legionářů Batavové ve službách Říma. Vojáci, vzbuzující respekt i u římských legionářů


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít