Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Vasil Levski - revolucionář, který rozhodl o nezávislosti Bulharska

5.12.2022 > Novověk

Příjmení Levski je spojováno především díky fotbalovému klubu Levski Sofia, který největšího národního hrdinu Bulharska hrdě přijal za svého patrona. Levski byl označován jako Apoštol svobody a ochotně používal pseudonymy Deacon Ignacy nebo Deacon Wasyl. Největší národní hrdina Bulharska, než se zapojil do aktivního boje za národní osvobození, odešel do kláštera, kde složil jáhenský slib.



Revoluční teorie a ideály

V roce 1861 opustil brány kláštera pro vlastenecké aktivity. Pseudonym „Levski“ pochází z doby, kdy odešel do Srbska bojovat jako součást Bulharské legie ve válce s Tureckem. Byla odvozená od jeho schopnosti provádět dlouhé „lví kroky“. Boj proti Osmanské říši s cílem získat nezávislé Bulharsko se stal hlavní myšlenkou jeho života a stal se také příčinou jeho smrti.


Portrét Vasila Levskiho.
Portrét Vasila Levskiho. , Unknown author, Public domain


Organizace a povstalecké sítě

Byl původce budování struktur ozbrojené organizace, která měla být schopna vybojovat nezávislost pro Bulharsko sama bez jakékoli podpory vnějších faktorů. Nezůstal jen u plánů, jak dovést svůj národ k nezávislosti. Jak se na správného otce národa sluší a patří, připravil i organizační struktury a měl vizi systému budoucího státu, kterým měla být demokratická republika. Levski nebyl jen bojovník, ale i stratég a politik.

K znovuzískání nezávislosti úspěšně využil bulharské emigrantské komunity rozeseté po celé Evropě. Ozbrojené akce, útoky, rozsudky proti zrádcům spolupracujícím s Turky vedly v roce 1872 k zintenzivnění tureckých aktivit s cílem rozbít struktury bulharského spiknutí a zajmout Levského. V důsledku toho byl Levski zatčen a 18. Února 1873 v Sofii oběšen.


Podzemní síť a největší povstání Bulharů

Podzemní síť, kterou vytvořil, i když silně oslabená zatýkáním, pokračovala v provozu, což vedlo v roce 1876 k vypuknutí dunového povstání, které bylo největším povstáním Bulharů. Asi 10 tisíc povstalců bojovalo proti 90 tisícům tureckým vojáků vybavených dělostřelectvem. Povstání skončilo masakrem civilistů, několik stovek vesnic bylo zcela vyvražděno Turky a následně srovnáno se zemí, vypáleny byly i kláštery. Pro vyhlazování využívali Turci Pomaky, slovansky mluvící Bulhary, vyznávající sunnitský islám. Vraždy Pomaků na Bulharech byly tak hluboce zakořeněny v povědomí Bulharů, že je o sto let později, v letech 1971 – 1973 a 1984 – 1985, s ohledem na vraždy otců a dědů komunity, vyhnali z Bulharska.


Uctění památky

Vasil Levski je připomínám ve velkém měřítku po celé zemi prostřednictvím památníků, ulic a názvů stadionů. Od jeho jména je odvozen i název bulharské národní měny.


Návrh pomníku Vasila Levski v Sofii, autorem je český architekt Antonín Kolář.
Návrh pomníku Vasila Levski v Sofii, autorem je český architekt Antonín Kolář. , арх. Адолф Колар, Public domain


Levského životní postoj je dalším důkazem toho, že odhodlaní jedinci mohou přispět ke změně reality i v tak zásadních otázkách, jako je znovuzískání národní nezávislosti.

Oblíbené citáty Vasila Levskiho

Pokud vyhraju, vyhraju pro celý národ: pokud prohraju, budu to jen já.
A bude vlajka, kde bude nápis: Svatá a čistá republika.
Čas je v nás a my jsme v čase, on otočí nás, my jeho.

Zdroj: wikipedia.org, citaty.net
Autor: Renáta Šestáková
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Tervel - legendární vládce Bulharska zachránil Evropu před muslimy Tervel - legendární vládce Bulharska zachránil Evropu před muslimy


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít