Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Kde se vzal zvyk zdobení vánočního stromečku?

8.12.2022 > Novověk

Za zvyk zdobit vánoční stromeček vděčíme Němcům. Dle tradice se za jakéhosi „vynálezce“ vánočního stromku považuje sv. Bonifác. Pravděpodobně vánoční stromeček znali v Alsasku již v 15. století. Již kolem roku 1520 byl údajně prvomájový zvyk pokládat ozdobenou jedli zvanou Maien.



Zdobení vánočního stromečku

Ve druhé polovině 15. století se zvyk zdobení vánočních stromků rozšířil i na Vánoce. První záznamy obsahující popis takového vánočního stromku ozdobeného papírovými růžemi, jablky, cukrem, zlatem a oplatkami pocházejí z roku 1604. Tyto informace pocházejí především z církevních kázání z 15. a 16. století, ve kterých byl tento zvyk kritizován jako pohanský - teolog Dannhauer káral kazatelnu, že: "mezi různými vánočními maličkostmi je i vánoční stromeček" .

Zdobení stromečku během Vánoc si však získalo oblibu, postupem času jej přijala i církev. Kromě jablek (připomínajících vykoupení prvotního hříchu) a ořechů se vánoční stromeček zdobil také cukrovím a sušeným ovocem, ale také ručně vyrobenými ozdobami z papíru a slámy. Stromy se navíc začaly zdobit svíčkami, které symbolizovaly Světlo světa, tedy Krista. Svíčky byly také spojovány s kultem mrtvých a zpočátku se za ně zapalovaly svíčky.
Vrchol vánočního stromku začala zdobit betlémská hvězda – předzvěst narození Spasitele.


Rozšíření zvyku zdobit vánoční stromeček

V jiných regionech Evropy se zdobení vánočních stromků (obvykle na Štědrý den) prosadilo až v první polovině 19. století. Nejprve po celém Německu (kde se objevily první vánoční ozdoby) a Rakousku, poté ve Skandinávii a Francii. V roce 1841 byl na zámku Windsor v Anglii vztyčen první vánoční strom.
Ve Spojených státech se vánoční stromeček stal populárním díky emigrantům z Německa. První vánoční strom v Bílém domě byl ozdoben v roce 1856, během prezidentství Franklina Pierce.


První publikovaný obrázek vánočního stromku v knize od Hermanna Bokuma z roku 1836.
První publikovaný obrázek vánočního stromku v knize od Hermanna Bokuma z roku 1836. , unattributed, Public domain


Zvyk zdobit vánoční stromeček se do Česka dostal až ve 40. Letech 19. Století v bohatých měšťanských rodinách. Poprvé si postavil vánoční stromek pro své přátelé v roce 1812 ředitel pražského Stavovského divadla Jak Karel Liebich a to na svém libeňském zámečku Šilboch.



Portrét Jana Karla Liebicha.
Portrét Jana Karla Liebicha. , Ferdinand von Lütgendorff, CC BY-SA 4.0


Zdobení vánočního stromku osvětlenými žárovkami

V roce 1882 byl poprvé vztyčen vánoční strom osvětlený elektrickými žárovkami. Postavil ho ve svém domě v New Yorku spolupracovník Thomase Edisona - Edward H. Johnson.


Kresba vánočního stromku dánského malíře Viggo Johansena z roku 1891.
Kresba vánočního stromku dánského malíře Viggo Johansena z roku 1891. , Viggo Johansen, Public domain


První komerčně vyráběné lampy v sadách devíti držáků žárovek na provázku pocházely od General Electric Co. v Harrisonu ve státě New York a jejich reklama se objevila v prosinci 1901 v časopise Ladies' Home Journal. Každá zásuvka měla miniaturní dvousvíčkovou lampu z uhlíkových vláken, která pracovala při 32 voltech.

První městský vánoční strom byl postaven v Pasadeně v Kalifornii; od roku 1909 je tam každoročně umístěn osvětlený strom.

Zdroj: wikipedia.org, vanocni-darky.cz
Autor: Renáta Šestáková
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Vladař má lhát, podvádět i zrazovat. Machiavelli položil základy moderní politiky Vladař má lhát, podvádět i zrazovat. Machiavelli položil základy moderní politiky
Když má církev tři papeže. Proč musel být svolán Kostnický koncil? Když má církev tři papeže. Proč musel být svolán Kostnický koncil?
Teror ve Florencii. Mnich Savonarola proměnil vzkvétající město v diktaturu Teror ve Florencii. Mnich Savonarola proměnil vzkvétající město v diktaturu


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít