Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Mořské národy - ničitelé starověkých říší

10.9.2024 > Starověk > Egypt

Mořské národy - tak dnes nazýváme národ/y, které zničily několik mocných starověkých říší, téměř vyvrátily tisíciletou egyptskou říši a poté záhadně zmizely. A nikdy dále v historii se již, pokud víme, neobjevili. Co o mořských národech víme a existovaly vůbec doopravdy?


Musíme si přiznat, že toho víme opravdu málo. Nevíme jestli šlo o jeden národ, nebo více heterogenní skupinu lidí. Nevíme ani, jak si říkali. Název mořské národy je termín nový, který poprvé použil francouzský egyptolog Emmanuel de Rougé v 19. století. Dá se předpokládat, že takto si sami tito lidé určitě neříkali.

Egyptská malba boje proti mořským národům.
Egyptská malba boje proti mořským národům. , Unknown artistUnknown artist in pay of Ramesses III, Public domain

Nejvíce písemných pramenů máme z Egypta, národa, který se nájezdníkům ubránil, i když ho to stálo značné územní ztráty. Egypťané používají několik jmen, kterým národy označovali, ale dnes nevíme, koho si k těmto jménům přiřadit. Podle fonetické shody by mohlo jít o předchůdce Etrusků, nebo Féničanů. Velmi pravděpodobně musely tyto národy pocházet ze středomořských ostrovů, nebo středomořského pobřeží. Protože útoky vždy přicházely z moře a směřovaly na pobřežní středomořské říše.

Kolem roku 1200 př.n.l. mořské národy dobily území dnešní Sýrie, Palestiny a většinu pobřeží Malé Asie. Zastaveni byly až faraonem Ramessem III. v Egyptě. Největší říší, která padla za oběť mořským národům, byla Chetitská říše. Pád Mykén, největšího státu dnešního Řecka, pravděpodobně také souvisí právě s těmito nájezdníky. A zánik mocné říše na Krétě je s mořskými národy spojován taktéž.

Čím byli bojovníky mořských národu tak výjimeční? Měli technologickou převahu, nebo značnou přesilu? To dodnes nevíme. Egyptská stéla je popisuje jako "lidé, s nimiž neuměl nikdo bojovat". Co to ale přesně znamená? To dodnes není známé.

Zdroj: wikipedia.org ; Cline, Eric. 1177 BC: The Year Civilization Collapsed
Autor: Petr Němeček
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Mínojská Kréta - proč padla nejvyspělejší civilizace světa? Mínojská Kréta - proč padla nejvyspělejší civilizace světa?


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít