Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Hierarchie velení v římských legiích, čeho mohl dosáhnout řadový legionář?

1.9.2021 > Starověk > Antický Řím

Římské legie byly nejelitnější vojenskou jednotkou starověku. Jednou z mnoha výhod výhod římské armády byla její pevná struktura a přesný řád velení. To co dnes považujeme v armádě za samozřejmost, bylo ve starověku výjimečné a disciplinované armádě poskytovalo značnou převahu nad méně organizovanými nepřáteli.


Od časů římských králů, přes období republiky až po císařství se struktura římského vojska měnila. Původně nepravidelná armáda, která byla svolávána pouze v době ohrožení, prošla evolucí do vysoce profesionalizovaného vojska. Největší změny provedl vojevůdce Marius se svými reformami v období republiky. Přestože i později byly v legiích zavedeny určité změny, šlo spíše o kosmetické úpravy. Mariova struktura legií se ukázala jako perfektní pro římský způsob vedení boje.



Centurion - moderní rekonstrukce.
Centurion - moderní rekonstrukce. Zdroj: wikipedia.org, Self-published work by Medium69, CC BY-SA 3.0,


Jak tedy vypadala struktura římské legie ve zlatém věku během císařství? Legie v plném počtu čítala téměř 5 000 mužů. Nutno však dodat, že papírově plným stavem disponovala kterákoliv legie jen zcela výjimečně. Legie byla rozdělena do menších organizačních jednotek nazývaných kohorty. Ty sloužila jako hlavní taktická jednotka, která operovala v bitvě pohromadě. V plném počtu čítala kohorta 480 legionářů, kteří se dělili do 6 centurií. Jedna centurie tedy čítala 80 mužů, přestože její název by nás mohl vést spíše k rovné stovce. Centurie v bitvě také často vystupovaly jako samostatné jednotky.

Nejmenší celek pak tvořilo stanové družstvo, tzv. contubernium. Těchto 8 mužů spolu sdílelo společný stan, vařili si společné jídlo a bojovali bok po boku. Při přesunu armády na každé contuberinum připadala jedna mula, která táhla povoz se stanem a zásobami pro stanové družstvo.

Pokud jste si spočítali počet vojáků z předchozích řádků, zřejmě si říkáte, že výsledek neodpovídá 5 tisícům. Je to skutečně tak, první kohorta složená z nejlepších veteránů legie byla totiž dvojitá. Obsahovala také 6 centurií, ale každá z nich čítala 160 mužů. Stále se však ještě neblížíme ke slibované počtu. Jako poslední musíme ještě započíst jízdní jednotku, která byla obvyklou součástí legie. Čítala 480 mužů a dělila se do menších jednotek nazývaných turmy (turmae). Jízda nebyla hlavní bojovou silou legie, sloužila spíše k průzkumu, nebo rychlému přenosu zpráv. Do bitvy zasahovala zejména až při pronásledování prchajících nepřátel.


Struktura velení římské legie

Nejvyšším velitelem legie byl legát, titul který dodnes funguje v katolické církvi. Obvykle šlo o muže z urozené rodiny, který velení legii bral pouze jako další krok na své politické kariéře. Druhou nejvyšší hodností byl Prefekt tábora, obvykle bývalý centurion první kohorty. V tomto případě nešlo o bohatého a urozeného muže, ale zasloužilého veterána. Prefekt tábora byl nejvyšší možnou funkcí, ve kterou mohl obyčejný voják doufat. Velitelský sbor legie tvořilo šest tribunů, mladých mužů z bohatých rodin, kteří měli získat zkušenosti pro další politickou kariéru.

Jak vypadala nejlepší vojenská výbava starověku?

Jak vypadala nejlepší vojenská výbava starověku?

Legie byly bezpochyby nejlepší vojenské jednotky své doby. Až na občasné vyjímky, nenašly žádného trvalého přemožitele. Kromě výborné disciplíny, tréningu a technologií, mohla za jejich skvělé výsledky také jej... celý článek


Každé centurii pak velel centurion, zkušený veterán, který se osvědčil mnoha lety boje. Kohorty žádného speciálního velitele neměly, formální velení nad útvarem měl tzv. Primus pilus (první kopí) - centurion první centurie dané kohorty. Do prvních centurií byli dosazování ti nejzkušenější. Výjimečné postavení pak měla opět dvojnásobná první kohorta. Jejímu první centurionovi byli podřízení všichni ostatní v legii. V rámci jízdných turm se centurionovi obdobná pozice nazývala Decurion.


Aquilifer, Signifer, Cornicen a Centurion.
Aquilifer, Signifer, Cornicen a Centurion. Zdroj: wikipedia.org, MatthiasKabel, CC BY-SA 3.0


V rámci každé centurie fungoval ještě systém poddůstojníků. Centurionovým zástupcem byl Optio, jehož hlavní povinností v bitvě bylo zezadu udržovat celistvost bojové linie. Velice prestižní hodnost se nazývala Aquilifer. Tento voják nesl vojenskou standartu s orlem (aquila) a musel ji chránit za cenu svého života. Každá centurie měla vlastního Signifera, který nesl menší standartu centurie - ozdobené kopí s otevřenou rukou na vrcholu. Jeho další hlavní prací bylo vyplacení žoldu. V jeho blízkost se obvykle nacházel ještě Cornicen - trubač. Právě on svým rohem předával všem vojákům rozkazy od velitele. Na nejnižší úrovni pak mělo svého velitele i každé stanové družstvo. V tomto případě však nešlo o oficiální hodnost, ale spíše o nejzkušenějšího a nejrespektovanějšího člena z družstva.

Zdroj: The Roman Army (Dr. J. P. Adams)
Autor: Martin Suchoň
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Co to doopravdy byla decimace? Co to doopravdy byla decimace?
Za porážku v Teutoburském lese se Řím krutě pomstil Za porážku v Teutoburském lese se Řím krutě pomstil
Gladius, výjímečná zbraň legionářů Gladius, výjímečná zbraň legionářů


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít